AHT

 

Det sägs att rasen upkom 1972, när det föddes en naken valp i en Rat Terrier-kull i Lousiana i USA.


Om american hairless terrier (AHT)

(Kopierat från ahtsamverkan.nu)

Rasbeskrivning

Rasen finns i två varianter - naken och pälsad.

En AHT ska vara muskulös och balanserad, utstråla energi, styrka, rörlighet samt viss men inte uttalad elegans. Kroppen ska vara lite längre än hög i förhållandet 10:9 vilket nnebär att den inte får uppfattas som kvadratisk men inte heller som att den har en lång rygg. Helhetsintrycket får aldrig vara grovt och kompakt, inte heller tunt, lätt och luftigt.  På utställning ska hundarna visas välmusklade samt i god och stram kondition. Korrekta öron och ögon är viktigt för det rätta uttrycket och ryggen ska vara stark och plan även när hunden rör sig. 
 
AHT har en bakgrund som råttjägare och gårdsvaktare. De är ofta väldigt uppmärksamma på små ljud och händelser i omgivningen vilket normalt inte beror på rädsla eller nervositet. Ett avvaktande förhållningssätt gentemot främlingar kan förekomma men det får aldrig ta sig uttryck i aggressivitet eller utpräglad skygghet. En AHT med korrekt mentalitet är mentalt stabil och kommer bra överens med andra hundar liksom med mindre djur som kan finnas i hemmet.

AHT är en liten till medelstor hund med 30,5 - 40,5 cm i mankhöjd. De mindre hundarna, ner mot minimimåtet, ger sällan det önskvärda intrycket  ”muskulös, energi, styrka”.  I vårt nordiska klimat har de lite större hundarna också en fördel då de generellt klarar kyla och dåligt väder bättre än de mindre. De större hundarna är alltså på det sättet mer funktionella i vårt klimat än de som närmar sig minimimåttet. Pälsade AHT är naturligtvis mer vädertåliga.  Alla färger och mönster är tillåtna utom merle och albino

Den nakna varianten har en mjuk och känslig hud. Det kan lätt bli små skador i huden vid aktiviteter som vistelse i skog och mark eller lek med andra hundar. En del nakna hundar kan ha stickelhår, vanligen på bakre delen av ryggen samt länden, men de brukar försvinna med tiden.  Pälsvård är ju inte aktuellt men däremot hudvård. De nakna måste skyddas såväl från stark sol som kallt och blött väder!

Den pälsade varianten är korthårig utan underull. Den fäller i perioder precis som andra korthåriga raser.

AHT är en smart, lättlärd och aktiv ras som kräver såväl några timmars motion som mental stimulans - varje dag. Den kommer som regel bra överens med andra hundar. Den är social och vill vara nära sin familj. Tidig social träning är viktigt. Rätt socialiserad och hanterad blir den en utmärkt sällskapshund hos en aktiv ägare. 


Rasen fick officiellt godkännande av Svenska Kennelklubben 1 januari 2017.
Duis Rhoncus

Phasellus Sagittis Ullamcorper

Nestibulum laoreet plisusu  convallis consectetu olacier ulamce sollicitue duipretium puru necerais feugiag congue convallis.


  •  Etiam in molestie nec rhoncus dignissim risus
  •  Curabitur augue suscipit rhoncus tincidunt
  •  Suspeise tincidun odiolectus tristique nisi eget
  •  Sed at lacus erat facilisis rutrum accumsan
  •  Suspendisse alectus nisi  amet iaculis sapien

Suspendisse  interdum lacinia mass

Vestibulum quam portio ultricies ante

Pellentesque dorttitor ndre sodaes

Curabitur Mauris


Nestibulum lareorisku in placera dpuire licituin nvoluitpae convlrs sevitae alsibe tincidusn nelcerais a voluitat augue.


Nestibulum lareo tempo risu in nuege na placera ulace duipretiu linelcerais voluitpat convalrs quisque lucttu sevitae tincidu placerat duipretiu. Senectus malesuada fames tsurpis egasta lore liaore rissu vulputate liberro tincidunt. Nestibulum lareo nuege placera duipretiu necerais placerat ulamce.


Curabitur