AHT

 


Rasens uppkomst                                             

Rasens uppkomst härrör från 1972 när en hårlös tikvalp föddes i en Rat Terrier-kull i delstaten Lousiana i USA.

 

Rasen

AHT är en energisk, intelligent och alert hund som har lätt för att lära. Fungerar bra som sällskapshund och den fungerar ofta bra med barn, katter och andra hundar.

Det är en liten till medelstor hundras välbalandserad och muskulös hund med elegant utseende. Höjden varierar från 25-41 cm och vikten ligger mellan 4-7 kg.

Den har stark, full uppsättning tänder och en helt hårlös kropp.

 

AHT:s hårlösa gen är recessiv vilket innebär att avel med två hårlösa AHT föds alltid hårlösa valpar, medan avel med en pälsad AHT ger en blandning av valpar med och utan päls men med gener för hårlöshet. Två pälsade AHT som bär på den recessiva hårlösa genen kan också producera en blandning av hårlösa och pälsade valpar.

 

Valpar

Valparna föds med päls men strax efter födseln börjar den falla av. När valparna är mellan 6 till 8 veckor gamla har de blivit helt hårlösa med mjuk och slät hud.

 

 

1998 blev rasen godkänd som American Hairless Terrier av American Rare Breeds Association, en av de mindre, alternativa kennelklubbarna i USA.

1999 godkändes rasen av United Kennel Club (UKC) som en hårlös variant av Rat Terrier, men sedan 2004 som egen ras.

Några kennelkubbar i Europa som är medlemmar i den internationella hundorganisationen FCI har gett American Hairless Terrier nationellt erkännande. Dessa är kennelklubbarna i Tjeckien, Slovakien, Ryssland och Ukraina.

Sedan 2011 registreras rasen i  American Kennel Club(AKC) annexregister Foundation Stock Service.

Rasen är fr o m 1 januari 2014 antagen till AKC’s Miscellaneous Class. En klass (grupp) som innebär att AHT får tillåtelse att delta i AKC’s arrangemang och tävlingar. Det är ännu ett steg mot fullt erkännande inom AKC och kräver att det finns tillräckligt antal registrerade hundar, intresse för rasen och en fungerande uppfödning. Det ska finnas en fungerande rasklubb och aktiviteter runt rasen i stora delar av USA. Nästa steg blir sedan fullt erkännande inom AKC.En svensk rasklubb är bildad i Sverige, november 2013, vars syfte är att arbeta för rasen och dess utveckling i Sverige.


www.kahts.se


SKK har erkänt American Hairless Terrier och Rat Terrier! Registrering av våra hundar har påbörjats och de kan delta i utställningar och tävlingar fr o m 1 januari!!


Duis Rhoncus

Phasellus Sagittis Ullamcorper

Nestibulum laoreet plisusu  convallis consectetu olacier ulamce sollicitue duipretium puru necerais feugiag congue convallis.


  •  Etiam in molestie nec rhoncus dignissim risus
  •  Curabitur augue suscipit rhoncus tincidunt
  •  Suspeise tincidun odiolectus tristique nisi eget
  •  Sed at lacus erat facilisis rutrum accumsan
  •  Suspendisse alectus nisi  amet iaculis sapien

Suspendisse  interdum lacinia mass

Vestibulum quam portio ultricies ante

Pellentesque dorttitor ndre sodaes

Curabitur Mauris


Nestibulum lareorisku in placera dpuire licituin nvoluitpae convlrs sevitae alsibe tincidusn nelcerais a voluitat augue.


Nestibulum lareo tempo risu in nuege na placera ulace duipretiu linelcerais voluitpat convalrs quisque lucttu sevitae tincidu placerat duipretiu. Senectus malesuada fames tsurpis egasta lore liaore rissu vulputate liberro tincidunt. Nestibulum lareo nuege placera duipretiu necerais placerat ulamce.


Curabitur